14 Şubat 2012 Salı

Gelişim hakkında...




Güzel bir günde herkese kucak dolusu selamlar...İzmir'im bugün yağmurlu ama ılık bir hava var ve üşümediğim için daha daha mutluyum...

Bloğumu izleyen kişi sayısı da 20 olmuş ;))

Bebeğimizin evimize gelişiyle ilgili bundan önceki yazımda konuşmuştuk....Gelişim basamakları hakkında yazmaya başlamadan önce sık karıştırılan iki kavram olan  "gelişme" ve " büyüme"  hakkında konuşmak isterim biraz...

En basit haliyle büyüme; vücut hacmi ve kütlesinin artması anlamına gelir ve boy, ağırlık, baş çevresi gibi vücut ölçüleriyle belirlenir.

Gelişim ise; bireyin yaşam sürecinde zamanla meydana gelen, birbirini takip eden sürekli değişimdir.Bireyin ilerlemesi, olgunlaşması, gelişmesidir.

Çok teorik olmamasına özen gösteriyorum umarım başarıyorumdur...

Şimdi ikisinin arasındaki ilişkiye bakacak olursak, bu iki kavram birbiriyle uyum içindedir. Bu uyum, özellikle çocuklarda, belirgin şekilde gözlenebilir.  Büyümesi geri kalan çocukların motor-dil ve bilişsel gelişimlerinde de gecikmeler görülür. 

Anlaşıldığı üzere ben işin gelişim kısmıyla ilgileniyorum....büyüme ve beslenmeye de aralarda yer veririz...

Hızlıca gelişim basamaklarını hangi alanlarda izleyeceğimizden bahsedelim.

İnce motor gelişim dediğimde çocuğunuzun küçük kaslarından yani parmaklarını kullanma,ellerini kullanma, düğme ilikleme, kalem tutma gibi becerilerinden, kaba motor dediğimde büyük kaslarından yani koşma, yürüme, emekleme gibi becerilerinden söz edeceğim.

Dil gelişimi çocuğunuzun konuşma gelişimini  ifade eder. Dil gelişimini iki ayrı alanda inceliyoruz. Alıcı dil gelişimi; çocuğunuzun söylediklerinizi anlama ve yorumlama becerisini, ifade edici dil gelişimi konuşma ve ifade etme becerisini gösterir. 

Kişisel-sosyal gelişim ise;  iletişim kurma, el sallama, adını soyadını söyleme gibi sosyal becerileri ve el yıkama, yemek yeme, giyinme gibi özbakım becerilerini kapsar.

Gelişim alanları birbirinden ayrı gibi görünse de birbirine bağlıdır. Dil gelişiminde gecikme olan bir çocuğun iletişim becerilerinde de gecikmeler olabilir. Ya da ince motor becerilerinde gecikme olan bir çocuğun özbakım becerilerinde de gecikmeler olabilir. 

İşin sıkıcı kısmı bu kadardı ;)

Bundan sonra yaş gruplarına göre bebeklerden başlayarak gelişim hakkında konuşacağız....

Bu arada size çocuğunuzu test edeceğiniz tarzda bir kontrol listesi oluşturnak istemiyorum. Çünkü çocuğunuzu sürekli test edip strese girmenizi istemiyorum...

      Gelişim her zaman esnekliği olan bir olgudur. her çocuğun olgunluğu ve hazırbulunuşluğu birbirinden farklıdır...
       Ancaaak.....esnekliğin sınırları da iyi bilinmelidir. 

     Bu nedenle bebeklerinizin, çocuklarınızın gelişimlerinin her zaman bir çocuk gelişim uzmanı tarafından izlenmesini öneririm....
.....diyerek reklam da yapmış olalım ;)

      Şaka bir yana çocuk gelişim uzmanları eğitim ve araştırma hastanelerinin, üniversite ve devlet hastanelerinin çocuk polikliniklerinde sizlere gelişim izlemi ve aile danışmanlığı yapmak için görevlendirilmiş, sağlık bilimleri fakültesi çocuk gelişimi bölümü mezunu meslek elemanlarıdır. Israrla arayınız :))) 

      Şimdiden anlaşalım kapılarını çalıp "bizim çocuk gelişmiyor boyunu kilosunu ölçüver" demeyin...bunun yerine "çocuğum ne zaman iki kelimelik cümleler kuracak" 
          "bebeğim ne zaman desteksiz oturacak"
          "çocuğuma ne zaman çatal-kaşık vermeliyim" 
          "çocuğuma nasıl davranmalıyım"   gibi soruları duyunca mutlu oluyoruz :)))

Bugünlük bu kadar....evinizden neşeniz eksik olmasın....









1 yorum:

Duygu dedi ki...

Mine Hanım merhaba..
Benim 13,5 aylık bir kızım var. 10 günlükken aort damarından ameliyat oldu. yani anormaliyle doğdu. o zamanlar doktorlar bize zeka geriliği olabilir demişlerdi. fakat şu anda tam tersi bir durum yaşadığımızı düşünüyorum :) tabi tam olarak anlayamasamda bunu sizinle paylaşmak istedim. Kısaca bi kaç gelişimini yazmak istiyorum.
3 aylıkken çok rahat dönebiliyordu. 4 aylıkken oyuncaklarını uzanıp tutabiliyordu. 8 aylık emeklemeye başladı. 11 aylıkkende yürüdü.. tüm bunlar aslında olağan şeyler. fakat şu anda yaptıkları beni biraz şaşırtıyor açıkçası. hiç öğretmemize rağmen bir çok kelimeyi söyleyebiliyor. alabilirmiyim, verebilirmisin, vereyim mi,mama yiyebilirmiyim, mama yicem, buraya çıkabilirmiyin. bunu verirmisin vs. vs... bunun gibi öğretmediğim fakat söylediği bir çok şey var. dil konusunda gerçekten iyi fakat bunları yerinde kullanması beni çok şaşırtıyor açıkçası. ayrıca yine hiç göstermediğim halde kalemi bizler gibi çok düzgün tutuyor ve kağıdı yada objeleri karalıyor. yazı yazar gibi heceliyor ba-ba gibi.. bir çok hayvanın taklidini uzun zamandan beri yapabiliyor. bunun gibi bir çok şey var. Belki normaldir her anneye çocuğu mükemmel gelir ama sanki bişey varmış gibi geliyor.. Bende 3,5 yaşındayken okuma yazmayı kendi kendime öğrenmişim fakat o zamanlar annemler üzerimde durmamışlar. belki genlerden gelen birşey olabilir diyede düşünüyorum.
Size getirmem uygun olur mu yoksa bu sadece annelikten gelen birşey midir önce sormak istedim. Cevap verirseniz çok sevinirim..